Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konference Současnost literatury pro děti a mládež

23. 4. 2010

Konference Současnost literatury pro děti a mládež

ke 100. výročí narození Františka Hrubína

doprovodná akce 8. ročníku Veletrhu dětské knihy v Liberci

Téma konference

Význam poezie v životě dítěte

   

 

15. dubna 2010 - Poezie nezná hranic

 

Vystoupení pedagogů a studentů z kateder cizích jazyků

 

Přírodovědně-humanitní a pedagogické fakulty TU

 

Obrazek

Il  a bu le café au lait...

 

Les étudiants du séminaire FJ2, joignant le geste à la parole, présentent le poème de Jacques Prévert, Déjeuner du matin.

 

Ohlédnutí za konferencí o literatuře  
 
  Tradice pořádání konferencí o současné literatuře pro děti a mládež v rámci Veletrhu dětské knihy neopustila Liberec ani při jeho osmém ročníku. Uskutečnila se 14. a 15. dubna a tematicky se tentokrát vztahovala k poezii pro děti a mládež. Stalo se tak v souvislosti se 100. výročím narození Františka Hrubína.

„Považuji za velký úspěch, že se opět podařilo přivést do Liberce odborníky, kteří se literaturou pro děti a mládež zabývají v teoretické rovině. Stále platí, že tato konference je jednou z mála podobných akcí u nás,“ vysvětluje Kateřina Váňová z Katedry českého jazyka a literatury FP TUL, která se již tradičně na organizaci konference podílí, a pokračuje: „Letos jsme měli možnost vyslechnout celou řadu zajímavých příspěvků o významu poezie v dětské čtenářské či posluchačské zkušenosti. Poprvé se do konference zapojily katedry cizích jazyků naší fakulty, a to, což je velmi důležité, za vydatné podpory svých studentů. Zajímavý byl například i příspěvek kolegy Petra Šrámka, který přiblížil, jak vznikala jeho netradiční antologie Tyglík české poezie pro děti 20. století,“ vybírá Váňová z bohatého konferenčního programu.

Na konferenci již tradičně vystoupil také přední oborník na literaturu pro děti a mládež  Jaroslav Toman z Jihočeské univerzity, jenž přednesl rozsáhlý příspěvek věnovaný tvorbě významných českých autorů poezie. Prostřednictvím dětského psychologa Václava Mertina mohli posluchači nahlédnout, jaké je možné místo poezie v rozvoji dítěte. Radek Malý z olomoucké filosofické fakulty pak přiblížil své pojetí poezie autora čítanek pro děti a zároveň básníka. Že poezie nemusí být čtenářsky „neúčinná“ ani v tzv. apoetickém věku, tedy mezi 13. a 15. rokem, se snažila ve své příspěvku objasnit Kateřina Homolová z Ostravské univerzity, a to zejména na sbírkách J. Cmírala Milujem se čím dál víc a Kostkovaný ideály aneb Breviář pro teenegery. Domácí katedru pak reprezentovala Jarmila Sulovská svým příspěvkem o některých méně tradičních metodách při výuce poezie v rámci hodin literatury. Konference se zúčastnili referující i z dalších českých vysokých škol, například z Prahy či Hradce Králové.
Alex Röhrich

Václav Lábus

http://tuni.tul.cz/clanek/4652/

Vidéo de Neus Barceló

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

magic essay writer t866qm

(EugenejeP, 6. 4. 2023 6:17)


Whoa loads of excellent information.
help write personal statement https://domyhomeworkformecheap.com websites for essays https://cheapessaywriteronlineservices.com